Medisch-specialistische zorg
De medisch-specialistische zorg gebruikt het LSP voor BgZ, acute zorg en het medicatieproces: opvragen medicatie- en ICA-gegevens en het versturen van medicatievoorschriften. Het LSP is het uitwisselsysteem en AORTA het afsprakenstelsel waaraan alle partijen die uitwisselen via het LSP zich conformeren.
Veelgestelde vragen
Een UZI-servercertificaat is 3 jaar geldig. U ontvangt ruim voor het verlopen van uw certificaat een vernieuwingsbrief van het UZI-register. Is uw UZI-servercertificaat onverhoopt toch verlopen? Neem dan contact op met uw GBZ-beheerder of het UZI-register. Komt u er niet uit? Dan kunt u ook contact opnemen met uw regio-adviseur.
Een zorgverlener heeft alleen toegang tot het Landelijk Schakelpunt met een UZI-zorgverlenerpas. De zorgverlener kan bepaalde werkzaamheden delegeren aan een assistent of een arts in opleiding. De zorgverlener kan deze medewerker dan tijdelijk mandateren om onder zijn verantwoordelijkheid gegevens te raadplegen via het Landelijk Schakelpunt. De zorgverlener registreert dit mandaat in zijn zorginformatiesysteem. De gemandateerde medewerker heeft met een UZI-medewerkerpas op naam toegang tot het Landelijk Schakelpunt.
Ja, de wet is van toepassing op alle vergelijkbare systemen. De koepelorganisaties KNMP, LHV en InEen zijn van mening dat het er niet om gaat de grenzen van de wet op te zoeken in wat wel en niet mag en moet. Maatschappelijk en politiek gezien vinden zij het nodig dat de patiënt wordt gevraagd of relevante gegevens mogen worden gedeeld met andere zorgverleners die een behandelrelatie met de patiënt hebben of krijgen. Met het voorlichtingsmateriaal van VZVZ vraagt u alleen toestemming voor de uitwisseling van medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt.
Via het Landelijk Schakelpunt worden medische gegevens uit het patiëntendossier bij de huisarts en de apotheek uitgewisseld. Om deze gegevens te kunnen delen met andere zorgverleners hebben de huisarts en de apotheek wel de uitdrukkelijke toestemming van de patiënt nodig.
1) Met toestemming van de patiënt kan de huisarts de Professionele Samenvatting (PS) van het huisartsdossier delen. In de PS staan:
- De episodelijst (alle open episodes);
- De journaallijst van de laatste vier maanden of de laatste vijf consulten;
- De voorgeschreven medicatie in de laatste vier maanden;
- Metingen en uitslagen binnen de periode van de opgeleverde journaallijst;
- Informatie over allergieën, geneesmiddelintoleranties en contra-indicaties;
- Actuele overdrachtsgegevens.
De PS van het huisartsdossier is via het Landelijk Schakelpunt alleen te raadplegen door (waarnemend) huisartsen, bijvoorbeeld op de huisartsenpost. Zij mogen deze gegevens alleen inzien als dat nodig is voor de behandeling.
2) Met toestemming van de patiënt kan de apotheek het overzicht van verstrekte medicatie (het medicatiedossier) delen. Hierin staan:
- Alle aan de patiënt verstrekte medicatie;
- Informatie over allergieën, geneesmiddelintoleranties en contra-indicaties.
Het medicatie-overzicht is via het Landelijk Schakelpunt alleen te raadplegen door (waarnemend) huisartsen, bijvoorbeeld op de huisartsenpost, (poli)apotheken en artsen in ziekenhuizen en andere instellingen. Ook zij mogen deze gegevens alleen inzien als dat nodig is voor de behandeling.
Op zoek naar technische informatie?
Bent u een ICT-dienstverlener met ziekenhuizen of zelfstandige klinieken als klantgroep en wilt u het Landelijk Schakelpunt implementeren in uw systeem? Meer informatie hierover leest u op de pagina's voor ICT-dienstverleners.
Naar ICT-dienstverlenersOndersteuning
Heeft u vragen over het aansluiten op of het gebruik van het LSP? Neem dan contact met ons op.
VZVZ Service- en Informatiecentrum
Bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur