Actueel
Pilot met ZORG-ID Smart succesvol van start!
Tekst gaat door onder de foto.
“Met de WID-scan via ZORG-ID Smart is het niet meer nodig om gegevens van identiteitsbewijzen van patiënten over te typen. Dat voorkomt fouten.” geeft Arjan Koks in het gesprek met Jobbe van Nuenen aan. Ambulance GGD Brabant-Zuidoost start een pilot met het opvragen van medicatieverstrekkingen en contra-indicaties en overgevoeligheden (CiO) in het systeem Ambusuite. Hierin wordt ook gelijk de inzet van de mobiele functionaliteit van ZORG-ID meegenomen.
Allergie of niet
Arjan Koks werkt bij de Ambulance GGD Brabant-Zuidoost als ambulancehulpverlener. Hij is de eerste medewerker die het opvragen van medicatieverstrekkingen en CiO binnen Ambulance GGD Brabant-Zuidoost in de praktijk gaat testen. “Het is fijn om in het systeem direct te zien of iemand bijvoorbeeld een allergie heeft voor antibiotica. Dat scheelt tijd. Daarnaast kan 80% van de patiënten die wij helpen echt niet de medicatie opnoemen die zij gebruiken. Het is goed dat wij nu alles terug kunnen zien in ons systeem.“
Nieuwe functionaliteit
Voor het authenticeren gaat de Ambulance GGD Brabant-Zuidoost ook starten met ZORG-ID Smart. “Met ZORG-ID Smart is een moderne tweefactorauthenticatie op de mobiele telefoon toegevoegd aan het bestaande landelijke ZORG-ID platform. We hebben ZORG-ID Smart echt op verzoek van zorgverleners ontwikkeld. We doen pilots om te toetsen of de nieuwe functionaliteit op de smartphone goed werkt in de praktijk binnen de complexe zorgprocessen. Binnen een pilot testen we de toegevoegde waarde van ZORG-ID Smart. En wat is nou mooier dan starten in een spoedproces binnen de ambulancezorg.” vertelt Jobbe van Nuenen, productverantwoordelijke van VZVZ.
Geen leesbril
Bij ZORG-ID Smart wordt ook gebruik gemaakt van de WID-scan. “Dat lijkt mij echt handig.“ geeft Arjan Koks aan. “Ik scan het identiteitsbewijs van de patiënt met mijn mobiel. En de gegevens van de desbetreffende patiënt komen vervolgens direct in mijn systeem tevoorschijn. Voorheen moesten we de identiteitsgegevens dus zelf handmatig in ons systeem zetten. Om de gegevens goed te zien, heb je soms wel een behoorlijke leesbril nodig.”
Compleet beeld
In de toekomst is de wens dat ook de spoedsamenvatting geraadpleegd kan worden op de ambulance. “Dan krijgen we echt meer inzicht.“ geeft Arjan Koks aan. “Ik wil weten of iemand een longembolie heeft gehad bijvoorbeeld. Of dat hij een diabetespatiënt is. Hoe completer het beeld, des te sneller ik kan handelen. En tijd kan levens redden.”
Verbetering kwaliteit
Arjan Koks gaat als eerste ambulanceverpleegkundige de pilot uitvoeren. Het is de bedoeling om hierdoor eventuele technische hobbels weg te nemen voordat de grote groep mee gaat doen. Tijdens de pilot wordt ook onderzocht hoe vaak gegevens opgevraagd kunnen worden en of deze gegevens daadwerkelijk van invloed zijn geweest op de behandeling van de patiënt. “Gedurende een pilot werken we intensief samen met zorgverleners en de softwareleverancier,” vertelt Jobbe van Nuenen. “Belangrijk is dat we samen de software zo goed mogelijk laten aansluiten bij de manier waarop er gewerkt wordt in het zorgproces. Nadat één ambulancehulpverlener heeft getest, gaan we het opschalen naar tien gebruikers en vervolgens naar alle collega’s. De andere ambulancediensten kijken vol belangstelling mee naar deze pilot. Het is tenslotte de bedoeling om dit landelijk uit te rollen, zodat elke ambulancehulpverlener hiermee ondersteund kan worden. Daarmee willen we de kwaliteit van zorg weer een stapje beter maken!”
Meer weten over ZORG-ID Smart en/of het opvragen van medicatiegegevens en CiO?
Neem dan contact op met een van onze implementatieadviseurs via zorg-id@vzvz.nl of schrijf u in voor een van onze nieuwsbrieven via dit formulier.