Actueel

21 december 2018

Verslag bijeenkomst 'LSP-gebruik & beheer voor ziekenhuizen'

Op donderdag 13 december 2018 vond de 7e bijeenkomst ‘LSP gebruik & beheer voor Ziekenhuizen’ plaats in het NBC in Nieuwegein.
Opkomst ruim 140 deelnemers van 60 verschillende ziekenhuizen. Onder hen waren vooral veel apothekers, applicatiebeheerders en managers.

Het programma was zoals altijd opgedeeld in een technisch ochtend- en praktisch middagprogramma. Waarbij dit jaar in de middag de focus lag op de aanpak van de ontwikkelagenda voor de tweedelijn.

Ochtendprogramma

In het ochtendprogramma hebben Wendy Roos en Koen Wessels van VZVZ in het onderdeel ‘Belangrijke technische wijzigingen op het LSP’ nader toegelicht wat de impact zal zijn van de werkzaamheden voor de nieuwe certificaten. Ook kwamen praktische zaken rond de aanpak van de bijbehorende testwerkzaamheden aan de orde

Vervolgens gaven Koen en Jolande Kerkvliet van Franciscus Gasthuis en Vlietland een invulling van het GBZ-beheer vanuit de praktijk. Daarbij ging het vooral over de ontwikkelingen rond het inregelen van een gedegen GBZ-organisatie binnen een zorginstelling en de waarde daarvan. Jolande gaf nadrukkelijk aan dat de investeringen bij het opstarten zich sterk terug verdienen. Haar advies is dan ook om dit te benadrukken bij de eigen organisatie. Zo kun je gefundeerd tijd vrij te maken om dit te organiseren.

Irma Jongeneel gaf een toelichting op het beheer van de vooraankondiging medicatievoorschriften, met tips en tricks vanuit de implementaties bij de vijf ziekenhuizen waar de vooraankondiging al in gebruik is.

Als afsluiting van het ochtendprogramma schetste Klaas Nieuwhof het perspectief op de toekomst van informatie-uitwisseling. In deze duiding ging hij dieper in op de samenhang tussen de verschillende landelijke en regionale ontwikkelingen en infrastructuren en hoe zich dit bijvoorbeeld verhoudt tot het medicatieproces.

Middagprogramma

In de middag namen Rolf Ehrencron en Herre Uitenhout het stokje over en schetsten de implicaties op het veranderende landschap. Ze gaven een doorkijk op de manier van marktbenadering, waarbij VZVZ samen met het veld de regio’s nog beter in kaart wil brengen om zo de landelijke ontwikkelagenda beter aan te laten sluiten op de regionale agenda. Bij de vraag over welke onderwerpen dit zou moeten gaan stonden LAB, ICA en beelduitwisseling prominent bovenaan. Volgend jaar heeft VZVZ dan ook concrete doelen om de informatiebeschikbaarheid op deze onderwerpen te verbeteren.

Hein van Onzenoort (Amphia Ziekenhuis) pleitte in zijn presentatie voor het in oog houden van het hogere doel van het VIPP-programma. Veel van de ziekenhuizen geven aan dat ze de VIPP-doelstelling hebben gehaald, maar op de vraag of ze nú nog voldoen aan de eisen wist het merendeel van het publiek niet zeker. Ook ging hij verder in op het incorporeren van de patiënt in het medicatieproces en hoe dat op dit moment bij Amphia is georganiseerd.

Bart Molenaar gaf daarna een update over het medicatieproces. Deze update begon met een video waarin vertegenwoordigers van diverse partijen het belang uitspreken. In zijn presentatie ging hij dieper in op de standaard en waar deze verbetering moeten geven in het proces.

Michiel Duyvendak van het Antonius ziekenhuis Sneek sloot daar direct op aan met een toelichting over de impact op het proces in het ziekenhuis, de centrale positie van de ziekenhuisapotheker en de belangrijke rol van de patiënt voor medicatieveiligheid.

Een PDF met daarin alle presentaties van deze dag en de resultaten van de publiekspeiling kunt u hieronder downloaden.

Evaluatie

Uit de eerste resultaten van de evaluatie blijkt dat deelnemers deze dag met een dikke 7,5 beoordelen. De hoogste waarderingen waren voor de meer praktijkgerichte onderwerpen. De overige resultaten van de evaluatie worden nog uitgewerkt en zijn van invloed op de inhoud van de volgende bijeenkomst.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over deze bijeenkomst? Neem dan contact op met Irma Jongeneel, implementatiemanager ziekenhuizen jongeneel@vzvz.nl of 06 4377 5739.