Actueel
Landelijk Schakelpunt voorziet in basisbehoefte
Wat kan nu?
Om te beginnen is het Landelijk Schakelpunt een werkende oplossing. Voor verschillende zorgtoepassingen verzorgt het systeem al bijna zes jaar de elektronische gegevensuitwisseling. Wekelijks wisselen zorgverleners vele miljoenen medicatiegegevens uit via het Landelijk Schakelpunt. Niet alleen informatie over voorgeschreven en verstrekte medicatie, maar ook informatie over allergieën en interacties. De informatie speelt een rol in veel zorgprocessen in de apotheek en het ziekenhuis. Afhankelijk van de inrichting van die zorgprocessen speelt de informatie een meer of minder belangrijke rol. Die keuze maakt de instelling.
Wat kan binnenkort?
Op het moment dat een arts medicatie voorschrijft, wordt het voorschrift elektronisch verstuurd naar de apotheek. De apotheek verstrekt de medicatie op basis van dat voorschrift en op dat moment is de verstrekkingsinformatie direct beschikbaar voor alle zorgverleners. De originele afspraak tussen arts en patiënt en wat de patiënt vervolgens met de medicijnen doet, is niet bekend. Dus bijvoorbeeld informatie over het stoppen en wijzigen van medicatie en het gebruik moet ook gedeeld worden, zowel tussen zorgverleners onderling als met de patiënt. Momenteel vinden tests plaats van de informatiestandaard Medicatieproces die een oplossing biedt voor dit vraagstuk. Een ander recent voorbeeld is de uitwisseling van ketenzorginformatie dat nu aan de implementatiefase begint.
Privacy
VZVZ weet de uitwisseling te realiseren met volledige inachtneming van de privacywetgeving. Dat is een belangrijke voorwaarde, omdat het om uiterst gevoelige persoonlijke informatie gaat. Zorg en privacy gaan hand in hand en vergen aandacht. En dat kost tijd. In de praktijk betekent het dus dat de zorgverlener een verantwoorde combinatie maakt van administratieve handelingen en gewenst gebruiksgemak. VZVZ probeert het gebruik te vereenvoudigen. Zo kregen apotheken onlangs de beschikking over een praktisch hulpmiddel om veel sneller aanpassingen in medicatie te controleren.
Patiënt centraal
Primair doel van de gegevensuitwisseling is patiëntveiligheid. Dat wordt bereikt doordat de juiste informatie op het juiste moment bij de juiste zorgverlener beschikbaar is. Kortom, op het moment van behandeling. Het ligt dan ook voor de hand dat de informatie de patiënt volgt in het verdere verloop van zijn zorgproces. 13 miljoen Nederlanders hebben één of meer zorgaanbieders toestemming gegeven om dat soort gegevens beschikbaar te stellen voor het geval dat voor hun behandeling van belang is.