Actueel
Interview: “De kwaliteit van de zorg gaat flink omhoog!”
“Onze samenwerking was altijd al goed, mede door de kleine en overzichtelijke teams. Hoewel de HAP en SEH nu nog op twee locaties zitten, op loopafstand van elkaar, verhuizen we op 19 september gezamenlijk naar de nieuwbouw. Dit vraagt om een nog intensievere samenwerking”, vertelt Mark-Jörg. Toch vroeg de reguliere gang van zaken om verbetering. “Wanneer een patiënt van de HAP naar ons werd doorverwezen, kreeg hij de verwijzing op papier mee. Terwijl de patiënt de afstand aflegde tussen HAP en SEH, werden wij telefonisch op de hoogte gesteld van zijn komst en bekeken we ondertussen de voorgeschiedenis van de patiënt.” Een dergelijke papieren overdracht geeft vertraging in informatie. Ook kwam het weleens voor dat de verpleegkundige nog niet op de hoogte was van de komst van een nieuwe patiënt. “Dit komt onprofessioneel over én zorgt voor wrijving op de afdeling. Straks zitten we op dezelfde afdeling en kunnen we ons die vertraging nog minder veroorloven.” Aan de kant van de HAP waren de knelpunten overzichtelijker. Frédérique: “Bij ons ging het er meer om dat we de wens hadden de overdracht goed en professioneel te doen, dan dat het op de huisartsenpost spaak liep”.
Digitale spoedverwijzing voorkomt fouten en onnodige vragen
De pilot maakt het mogelijk dat de gegevens van de HAP met een paar klikken gestructureerd in de patiëntencontact van het EPD inzichtelijk zijn. “Dat we direct op de hoogte zijn van de verwijzing van een patiënt, zie ik nog als grootste voordeel. Dat voorkomt een hoop frictie en onnodig vragen stellen”, licht Mark-Jörg toe. “Daarnaast heb je nu een 100% capture van de verwijzing, de door de huisarts (HA) uitgevoerde metingen en de eventuele voorgeschiedenis. Ook wordt onze samenwerking logischer en makkelijker, helemaal als we straks letterlijk naast elkaar zitten.” Frédérique beaamt dit en voegt eraan toe dat de voordelen bovendien doorwerken op de patiënt. “Straks zijn de muren tussen HAP en SEH niet alleen letterlijk weg, maar is ook de overgang van HA naar SEH voor de patiënt niet meer voelbaar. De HA fungeert als voorportaal en het proces op de SEH is een verlengde daarvan, geen herhaling. Kortom, de kwaliteit van de zorg gaat flink omhoog!”
Eenmalige investering levert zo veel op
Implementatie van de nieuwe werkwijze kostte voor de SEH niet veel tijd; zij werkten al twee jaar met digitale spoedverwijzingen vanuit de ambulance. “De digitale informatie van de huisarts komt op dezelfde manier binnen, dus voor de verpleging en voor de artsen was er eigenlijk geen leercurve.” De inspanning zat meer aan de kant van de ICT. Ook voor de HAP was de moeite minimaal. “De digitale invoer kost misschien een extra handeling, maar het bespaart je weer een loopje naar de printer. Qua tijd komt het netto gezien op hetzelfde uit. Bovendien werk je in hetzelfde systeem, wat het gebruikersgemak verhoogt.”
Alleen maar voordelen
Op de vraag of ze de digitalisering van spoedverwijzingen aanraden bij andere huisartsenposten en SEH’s antwoorden Frédérique en Mark-Jörg eenduidig: “Absoluut! Ik ben er super enthousiast over. Hoe breder het wordt uitgerold, hoe makkelijker het wordt voor iedereen. Dat is het voordeel; je hoeft het maar één keer te implementeren en als alle organisaties zich aansluiten, kun je landelijk digitaal met elkaar communiceren. Ideaal toch?”, aldus Mark-Jörg. Frédérique sluit zich daarbij aan: “Deze stap was onvermijdelijk. Het is professioneel, efficiënt en het voorkomt fouten. Bovendien is het veiliger werken. Ik zie geen reden waarom we het niet zouden moeten doen, ik kan alleen maar voordelen opnoemen!”
Meer weten over spoedverwijzingen digitaal versturen van HAP naar SEH? Neem dan contact op met Irma Jongeneel (irma.jongeneel@vzvz.nl). Voor andere vragen over digitale gegevensuitwisseling in de Acute Zorg kunt u terecht bij Cees Goossens (cees.goossens@vzvz.nl).