Actueel
Gebruiksrecht OZIS Ketenzorg standaard loopt af per 2020
Stichting OZIS heeft in december 2008 de communicatiestandaard OZIS-Ketenzorg vastgesteld. Met deze standaard kwam de Stichting tegemoet aan de dringende behoefte van ketenzorggroepen aan betere informatie-uitwisseling ten behoeve van betere zorgverlening en efficiëntere praktijkvoering. De standaard is eerst ontworpen voor diabetes-ketenzorggroepen. Later zijn daar de varianten voor COPD/ Astma en COPD, CVRM en Ouderenzorg bijgekomen.
Met de komst van de nieuwe Ketenzorg standaard is de OZIS Ketenzorg standaard de laatste periode alleen nog onderhouden en niet verder doorontwikkeld, bijvoorbeeld met nieuwe varianten. De nieuwe berichtenstandaard Ketenzorg via het Landelijk Schakelpunt is gebaseerd op bouwstenen. Gecombineerd met de architectuur zorgen die bouwstenen voor een gestandaardiseerde toolkit voor de implementatie van nieuwe (zorg)toepassingen: de basis voor veel toekomstige uitbreidingen met een kortere time-to-market. Alle nieuwe ontwikkelingen in de eerste en tweede lijn maken hier gebruik van.
Momenteel loopt er een pilot in Friesland met de elektronische uitwisseling van medische gegevens voor ketenzorg via het Landelijk Schakelpunt. Een tweede pilot in West-Friesland is inmiddels afgerond. Na het succesvol doorlopen hebben van beide pilots, zal gestart worden met de landelijke uitrol van de nieuwe ketenzorg standaard. Het bestuur van Stichting OZIS acht het tegen de achtergrond van de lopende ontwikkelingen van belang om nu de datum voor het beëindigen van het gebruiksrecht op de OZIS Ketenzorg standaard aan te kondigen. De gebruikers van de OZIS Ketenzorg standaard hebben zo samen met hun ICT-leveranciers voldoende tijd om de overstap te maken naar de nieuwe Ketenzorg standaard.
Het bestuur van Stichting OZIS realiseert zich dat de voortgang van het Ketenzorgprogramma van VZVZ gekoppeld is aan het beëindigen van de OZIS Ketenzorg standaard. Het bestuur van Stichting OZIS zal daarom eens per kwartaal de voortgang van het Ketenzorgprogramma met VZVZ, ZN en InEen bespreken en de ontwikkelingen tegen het geplande tijdpad volgen.