Actueel

26 september 2016

"Betere zorg door het LSP? Denk het wel!"

“Een begrijpelijke vraag. Mijn antwoord is: ik denk het wel. Ik zal uitleggen waarom ik dat denk en waarom ik denk dat het Landelijk Schakelpunt zo enorm nodig is.”

“Als huisarts zorg ik goed voor mijn patiënten. Ik ben beschikbaar en bereikbaar tussen 8 en 17 uur en als ik afwezig ben, heb ik ervoor gezorgd dat mijn patiënt bij gezondheidsproblemen kan rekenen op de hulp van een collega die voor mij waarneemt. Soms in de praktijk, soms op de huisartsenpost. Ik heb dit impliciet met mijn patiënt afgesproken in het kader van de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst WGBO en expliciet met de zorgverzekeraar middels een contract.”

Gegevens helpen klachten begrijpen

“Van al mijn contacten met mijn patiënt maak ik een verslag, ik sla onderzoeksresultaten op, verzamel de informatie van de specialisten en leg mijn voorschriften vast nadat ik ze digitaal naar de apotheek heb verstuurd. Ik beheer dus het dossier van mijn patiënt. Al die gegevens helpen me ieder contact weer om de klachten van de patiënt te begrijpen, om geen zinloos en dubbel onderzoek te doen of medicatie voor te schrijven en om daar geen fouten mee te maken. Alle medewerkers in mijn praktijk doen dat en werken in hetzelfde dossier met dezelfde voordelen.”



Onbekende patiënten op de HAP

“Maar als ik om 17 uur naar huis ga en de zorg voor mijn patiënt overdraag aan mijn collega op de huisartsenpost, dan zijn deze gegevens in veel gevallen niet meer beschikbaar. Waar ik de meeste van mijn patiënten goed ken, is dat voor mijn collega op de huisartsenpost niet zo. En toch wordt hij geconfronteerd met een meer of minder spoedeisende zorgvraag van een patiënt die hij niet kent, terwijl hij vaak niet kan beschikken over het medisch dossier en het medicatie-overzicht van de patiënt. We weten allemaal dat dat vaak prima kan en veelal goed gaat, maar soms ook niet. Uit onderzoek blijken er veel ziekenhuisopnames voort te komen uit medicatiefouten en wat ik net schetste, is een situatie waarin dat eenvoudig kan gebeuren. Als je weet dat daar een risico bestaat, verander het dan, zou ik zeggen.”



Kleinere kans op fouten

“Via het Landelijk Schakelpunt kan een huisarts, mits herkenbaar en geautoriseerd middels zijn UZI-pas, een deel van het dossier van de eigen huisarts van de patiënt inzien. Ook kan het medicatie-overzicht vanuit de aangesloten apotheken worden bekeken (en soms kan er ook op worden bewaakt). Op voorwaarde uiteraard dat de patiënt hiervoor toestemming heeft gegeven aan zijn eigen huisarts en apotheek en dat deze zorgverleners de gegevens hebben ontsloten via het LSP. Onze collega kan dus beschikken over relevante medische gegevens van onze patiënt en zijn voordeel hiermee doen. Ik denk dat dit de kans op het maken van fouten of het doorkruisen van het door de eigen huisarts ingezet beleid, enorm verkleint.”



Modernste beveiligingsmiddelen

“Wordt de zorg door het gebruik van de Landelijk Schakelpunt beter? Het lijkt me wel. Maar de veiligheid dan? Loop ik geen risico dat de verzekeraar inbreekt en alle gegevens van mijn patiënten kaapt? Het Landelijk Schakelpunt is beveiligd met de modernste middelen die er zijn. Als je je realiseert dat we in de zorg heel veel onveilige communicatiemethoden gebruiken (WhatsApp, e-mail, faxen, verwijsbrieven op het prikbord), dan is het LSP zeer veilig. Bovendien bevat het LSP geen medische gegevens. Het Landelijk Schakelpunt is slechts een route voor het vinden en inzien van medische gegevens, maar deze worden niet opgeslagen in het LSP. De gegevens blijven staan in de computer van de huisarts of apotheek.”



Veilig idee

“Daarnaast worden alle raadplegingen via het Landelijk Schakelpunt gelogd, waardoor altijd terug te zien is wie welke gegevens heeft bekeken. Al met al best een veilig idee. Veiliger dan een Gmail-account die door Google wordt bekeken of een Hotmail-account waarin Microsoft zit te snuffelen. Dat is met het LSP niet mogelijk. Is de zorg met het Landelijk Schakelpunt veilig? Zeker wel!”



Valentijn Deijns is huisarts in Houten.