Actueel

01 november 2016

Apotheker Inge Stollman: "ICA-gegevens huisarts zeer waardevol"

''Soms heb je met spoed medicijnen nodig en is je apotheek gesloten. Bijvoorbeeld ’s avonds, ’s nachts of in het weekend. In de regio Haaglanden kun je dan naar Spoedapotheek Den Haag in het HagaZiekenhuis. “Van iedereen die met een recept aan onze balie komt, vragen we standaard de medische gegevens op via het Landelijk Schakelpunt”, vertelt apotheker Inge Stollman. “Die informatie is voor ons belangrijk, want wij kennen onze patiënten niet. Vooral de ICA-gegevens (informatie over intoleranties, contra-indicaties en allergieën) van de huisarts zijn zeer waardevol.”
Inge Stollman

Inge en haar team vragen van elke patiënt aan de balie niet alleen de medische gegevens op via het Landelijk Schakelpunt, zij vragen ook standaard om toestemming. “Dan kunnen wij de huisarts en apotheek van de patiënt ook weer via het LSP informeren over de medicatie die wij hebben verstrekt. Maar die opt-in kan lastig zijn, want in spoedsituaties komt de patiënt niet altijd zelf langs. Plus, mensen weten vaak niet dat ze per zorgverlener toestemming moeten geven voor het delen van hun medische gegevens. Dat zit hier in de regio niet tussen de oren.”

Opt-in leeft niet

Een belangrijke reden daarvoor is, dat opt-in bij veel zorgverleners in de regio niet leeft. Hoe komt dat? “Veel apotheken in de regio hebben een Pharmacom-systeem en wisselen informatie uit via een Pharmacom-cluster. Daarvoor wordt geen opt-in gevraagd aan de patiënt”, legt Inge uit. “Dat is lastig voor ons als spoedapotheek, want wij kennen onze patiënten niet en moeten dus af kunnen gaan op de informatie van de eigen apotheek van de patiënt. Daarom zijn ook wij aangesloten op een Pharmacom-cluster in Den Haag, maar dat geldt niet voor een deel van de apotheken in de regio. Van de patiënten van die apotheken kunnen wij lang niet altijd de gegevens raadplegen. Dat maakt het heel lastig voor ons om goede medicatiebewaking uit te voeren.”

Goede en veilige zorg

Soms biedt de informatie die huisartsen in de regio beschikbaar stellen uitkomst. Dat gaat in de spoedapotheek vooral om de ICA-gegevens van patiënten: informatie over introleranties, contra-indicaties en allergieën. Inge: “Via die informatie komen we er bijvoorbeeld achter, dat een patiënt aan onze balie geen penicilline verdraagt. Dat kunnen we dan niet meegeven. Of een patiënt die hier komt blijkt een verminderde nierfunctie te hebben. Daar moeten we dan rekening mee houden in het doseringsadvies bij het medicijn dat we de patiënt meegeven. Kortom, dat is informatie die wij echt nodig hebben om goede en veilige farmaceutische zorg te kunnen verlenen. Ik hoop dan ook dat mijn collega-zorgverleners in de regio hun patiënten om toestemming gaan vragen voor het beschikbaar stellen van hun medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt.”