Agenda
VZVZ-dag: samen gezondheid bevorderen
Datum: Donderdag 14 november
Locatie: Fort Voordorp, Groenekan
Op donderdag 14 november vindt de jaarlijkse VZVZ-dag plaats. Met als thema: Samen gezondheid bevorderen. Deze dag is op uitnodiging. Heeft u interesse in deelname? Stuur dan een e-mail naar events@vzvz.nl.
Samen gezondheid bevorderen is de slogan van VZVZ. Dat betekent dat alles wat we doen uiteindelijk gericht is op het bevorderen van gezondheid en welzijn van mensen. We doen dat samen met betrokken mensen, patiënten, zorgaanbieders, ict-leveranciers en samenwerkingspartners. Samen zorgen we dat relevante medische gegevens op het juiste moment beschikbaar zijn voor de juiste mensen.
De VZVZ-dag vindt plaats op de prachtige locatie Fort Voordorp in Groenekan, gebouwd in 1867 en onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst. De VZVZ-dag is bedoeld voor iedereen die samen met VZVZ (in de toekomst) werkt aan het beschikbaar maken van data, om zo de gezondheid in Nederland te bevorderen. Het dagvoorzitterschap is dit jaar in handen van Jesper Rijpma.
Ochtendprogramma
We trappen plenair af met een terugblik van Koos Veefkind op zijn eerste dagen als bestuurder van VZVZ. Hoe gaat het en wat wil hij het komende jaar bereiken? Aansluitend volgt een key note van Joba van den Berg. Als voormalig politica streed zij ervoor dat zorg beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar moet zijn. Met haar gaan we in gesprek over haar jarenlange ervaring en hoe het veld ervoor kan zorgen dat de politiek de juiste beslissingen neemt of kan nemen.
Karen van Ruiten is directeur en programmacoördinator Positieve Gezondheid van het Institute for Positive Health. Zij neemt ons mee in de gezondheidszorg en gegevensuitwisseling, maar ook in de niet-gemedicaliseerde kant van gezondheid.
Paneldiscussie
We sluiten de ochtend af met een paneldiscussie met als discussievraag: "Hoe voorkom je dat mensen in het zorgproces terechtkomen?" Met panelleden Robert van Wijk (bestuurslid Silizo), Lex Pater (programmamanager Digitale zorg NVZ), Floor Bos (manager Digitale Zorg Sigra), Anthony Stigter (strategisch beleidsadviseur Gezondheidszorg VNO-NCW) en Marcel Heldoorn (manager digitale zorg Patiëntenfederatie Nederland).
Middagprogramma
Na de lunch gaan we uiteen voor de verschillende kennissessies. Er zijn vier kennissessies waarvan u er twee kunt kiezen via onderstaande aanmeldknop, per sessie is plek voor ca. 50 personen. Tijdens deze sessies kunt u actief meedenken en meediscussiëren. De onderwerpen en sprekers zijn nagenoeg bekend:
- Kennissessie Samen op weg naar een duurzame toekomst van de zorg met AI met Dr. Petra Kok, CMIO en Reumatoloog (Reinier de Graaf Gasthuis Delft): Laat je inspireren door de mogelijkheden van digitaliseren, automatiseren en co-creëren in de zorg. Ontdek de kennis en praktijkervaring van AI in de (reuma)zorg en de organisatie van zorg en hoe deze technologie kan worden geïmplementeerd. Door co-creatie tussen zorg, techniek en TU Delft Design ontwikkelen we AI-technologie die onze menselijke vermogens ondersteunt binnen het zorg-ecosysteem. Samen kunnen we stappen zetten en dromen over de toekomst van AI in de zorg voor meer werkplezier voor zorgverleners en meer aandacht voor patiënten. Zo komen we samen vooruit in de digitale transformatie van de zorg!
- Kennissessie Digital Regulations: Een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk met Jan-Jan Lowijs (Deloitte): Digitale technologie verandert ons leven. Sinds 5 jaar heeft de EU een digitale strategie die ervoor moet zorgen dat mensen en bedrijven van deze transformatie profiteren en dat zij haar doel van een klimaatneutraal Europa bereikt tegen 2050. Als onderdeel van deze digitale strategie is een flink pakket aan wet- en regelgeving geïntroduceerd, gericht op diverse digitale technologieën. De regelgeving gaat onder andere over cybersecurity wetgeving, Artificial Intelligence (AI) wetgeving en regels voor platformen. In deze sessie gaan wij in op welke regelgeving eraan komt en wat dat betekent voor organisaties in Nederland.
- Kennissessie PIEZO met Patty Heemskerk (ICTU) en Roger Lim (VWS): PIEZO (Programma Implementatie Europese Zorgdiensten) werkt aan implementatie van de Europese patiëntsamenvatting, zodat zorg binnen Europa beter wordt met databeschikbaarheid. We gaan in gesprek met de zaal en verschillende betrokken organisaties over onderwerpen zoals Europese afspraken, waarborgen rondom veiligheid, tijdlijnen en de aanstaande EHDS.
- Kennissessie IZA; Netwerk georganiseerde zorg richting de praktijk? met o.a. Manon Kuilboer (VZVZ): De huidige knelpunten in de zorg zijn bekend, in het IZA worden punten op de horizon geschetst. Hoe maken we dit concreet en praktisch bereikbaar? Welke stappen kunnen we (regionaal) nu al zetten? In deze sessie gaan we met elkaar in gesprek gevoed door het onderzoek dat we vanuit VZVZ deden en de praktische handvatten die dat opleverde. Is dit bruikbaar? Wat is uw ervaring in de organisatie van gezamenlijke zorg?